2012. január 28., szombat

Kínáló - Recept a zöldségekhez

Végül egy plusz tipp azoknak, akiknél szintén a zöldségek örvendenek legkevesebb népszerűségnek. Főleg nyersen. Nálunk a lányok a levesben főtt zöldséget szívesen megeszik, de tudjuk, nyersen ropogósabbak és vitaminokban is dúsabbak.

Nekem a mártogatós vált be. A zöldségeket kis, vékony rudakra, szálakra szoktam aprítani. Paprika, sárgarépa, kígyóuborka, retek (sörretek vagy jégcsap retek), és egy tálkában mártogatós szószt kínálok mellé. (Pl. vacsorára, némi vajas kenyér vagy szendvics kíséretében.) Ez is növeli ám az elfogyasztott mennyiséget. Mert irtó jó móka mártogatni a finom szószba.

Kettőt, ami bevált, meg is osztok veletek. Az egyik téli hangulatú, meleg, krémes, a másik nyári, frissítő. De mindkettő bármikor készíthető, évszaktól függetlenül.

Aioli - krumplis majonéz
Hozzávalók egy befőttes üvegnyihez:
1 burgonya
6 gerezd fokhagyma
4 tojássárgája
3 csésze (6 dl) olaj
2 teáskanál só
1 púpozott mokkáskanál törött fehér bors (nekem feketével is jó lett)


A krumplit meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Összetörjük (még melegen) vagy botmixerrel vagy robotgéppel, így krémes lesz, és hagyjuk kihűlni. Utána hozzáadjuk a tojássárgájákat. Az olajat fokozatosan (az első percben cseppenként, később bátrabban) adagoljuk hozzá és folyamatosan belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Az egészet alaposan elkeverjük, majd egy zárható üvegbe tesszük.


Ez a szósz kiváló zöldségekhez, akár nyers, sült vagy párolt legyen az, de halhoz is jó, vagy pirítósra kenve.
A mennyiség nagyon nagy, így ha nem min. 5-6 tagú a család, javaslom elsőre csak a felét elkészíteni. Bár az aiolit hűtőbe téve egy hétig is el lehet tárolni!

Sajtos-tejfölös mártogatós
Egy müzlis tálnyihoz:
1 nagy pohár tejföl
ízlés szerinti mennyiségű, min. 5 dkg reszelt sajt (a trappista tökéletes)
só, bors
(Worchester szósz)
gerezdnyi fokhagyma zúzva vagy reszelve vagy apróra vagdalva
friss vagy szárított bazsalikom ízlés szerint
(esetleg petrezselyem zöldje, apróra vágva)


A dolgokat szépen a tálba tesszük és összekutyuljuk. És utána megkóstoljuk, hogy miből kell még. A sóval csak óvatosan, mert a sajtnak is sós az íze.

Jó étvágyat!

Ha nektek is van tuti mártogatós, vagy más gyereknél bevált receptetek, kérlek osszátok meg velünk, közkinccsé fogjuk tenni az oldalon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése