2010. október 20., szerda

Október, Mária hónapja

A vlagyimíri Istenszülő ikon
Ebben a hónapban előtérbe kerül Mária imádsága, a rózsafüzér. A rózsafüzérben is imádkozott Üdvözlégynek pedig nem Mária a középpontja, hanem Jézus, Isten Fia, akit Mária az Istentől kapott és alázattal elfogadott. Ugyanígy fogadtuk el mindannyian gyermekeinket Istentől, és vált életünk középpontjává, még ha ő gyümölcse házasságunknak, és nem értelme. Mert életünk anyaként az ő életük köré szerveződik. Ellátjuk, neveljük, szervezzük az életét, tanítjuk, és segítünk neki tanulni. Ez sok lemondással és áldozattal jár. Mi magunk háttérbe kerülünk, s férjünkre is kevesebb időnk jut, mint amennyit szeretnénk neki adni.
Mária édesanya volt, olyan mi mindannyian. De tőle érdemes és lehet tanulni. Honnan tudjuk, hogy milyen édesanya volt? A Szentírásban kevés szó esik róla, ám az a kevés egy olyan nőt tár elénk, aki tudja, hol a helye. Aki a háttérbe húzódik, hogy előtérbe kerüljenek a fontos dolgok. Aki szolgál, s mégis ő fiának legkiválóbb tanítványa. Amikor kell, felemeli a szavát a bajba jutottakért. Gondoljunk csak a kánai menyegzőre, ahol az ifjú pár bajba került a vendégek ellátása során, és Mária megkéri fiát, Jézust, noha nem jött még el az Ő ideje, tegyen csodát az ifjú pár kedvéért. És Jézus megteszi, anyja kedvéért - a vízből bor lesz.
Mária a Kis Jézussal
A kánai menyegző
Honnan tudhatjuk még, milyen volt Mária nevelői munkája? Ha megfigyeljük gyermekét, akkor látjuk, milyen jó és szeretetteljes nevelőnek kellett lennie. Minket is sokan gyermekeinken keresztül fognak megítélni. Nevelői munkánkat gyermekeink és az őket megismerők - például a leendő házastársuk - fogják megítélni: mennyire volt jó és eredményes. Már most sok kritikát vagy épp dicséretet kapunk a családunktól, ismerőseinktől és akár idegenektől is. Gondoljunk csak azokra az élethelyzetekre, amikor akaratlanul is előtérbe kerülünk - mert a gyermekünk az utcán kezd el éktelenül hisztizni. Vagy épp olyan jócselekedetet hajt végre, ami meghatja az idegeneket is.
Harmadszor, Mária nem tartotta meg gyermekét saját magának. Tudta, hogy meg kell Őt osztania másokkal. Mi is gyermekeinket nem saját magunknak neveljük, bármennyi örömet is adnak ezek a kedves szeretetgombócok... Később a világnak, más embereknek, leendő családjuknak is szüksége lesz rájuk. És el kell majd őket engednünk és útjukra bocsátanunk, a háttérből figyelve, hátha előbb-utóbb szüksége lesz ránk.  Már most ízlelgetjük ezt, amikor gyermekünk bölcsődébe, óvodába vagy iskolába megy.
Ha elfogy az erőnk, hogy gyermekeikkel szeretettel és türelemmel foglalkozzunk - mert bizony megesik az ilyen - tekinthetünk Máriára és erőt meríthetünk belőle.
Don Giovanni Bosco -
Bosco Szent János
Don Giovanni Bosco, a szalézi rend megalapítója kétséget kizáróan nagyon jó nevelő volt. Főleg a fiúk terén aratott nagy sikereket. Összegyűjtötte az utcán tengődő, dolgozó vagy börtönviselt fiúkat és új utat mutatott nekik. Nem csak játszott velük, hanem tisztességes munkát adott a kezükbe, és tanította őket a hitre, a rendes polgári életre. Salvio Szent Domonkos is az ő tanítványai közül emelkedett a szentek közé.
E kiváló pap tanító álmot látott, amikor még csak 9 éves volt. Egy csoport fiú beszélgetett, játszott és egyesek közülük káromkodtak. A kis Giovanni közéjük rontott feldühödve, hogy szóval és ököllel meggyőzze őket hibájukról. Ekkor egy fényes arcú férfi jelent meg neki és megszólította:
- Mindig szeretettel és szelídséggel! - mondta neki. És tanítót ígért neki, aki megtanítja erre: a saját édesanyját. A kis Giovanni megkérdezte az Úr nevét, mert anyja arra tanította, nem állhat szóba idegenekkel. Ő azt mondta, majd édesanyja elárulja neki. Aztán megkérdezte a kisfiú, hogy ki az Úr édesanyja. Ő azt felelte: - Az, akit édesanyád tanított köszönteni háromszor egy nap. Így adta tudtára, hogy az illető nem más, mint Mária.
Don Bosco a fiúk közt
Ha ez a kiváló nevelő is őtőle tanult, mi is erőt meríthetünk az ő példájából!

M.S. Mester: Vizitáció - Mária látogatása Erzsébetnél

Áldott októbert kívánok mindannyiótoknak!!!
Zsófi :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése